FAQ – Usein kysytyt kysymykset

 

MUSEOVIERAILU

 

Onko opastettu kierros pakollinen museovierailun yhteydessä?

Mannerheim-museoon on mahdollista tutustua ainoastaan opastetuilla kierroksilla, jotka lähtökohtaisesti kestävät noin tunnin. Autenttisen kotimiljöön säilyttämiseksi museossa ei ole opastetekstejä, vaan kokoelmia, niiden historiaa ja yhteyttä Mannerheimiin on haluttu avata pätevien oppaiden johdattelulla. Kierroksella tutustutaan kodin lisäksi laajasti Mannerheimin eri elämänvaiheisiin. Oppailta saa mielellään kysyä lisätietoja ja heidän kanssaan voi keskustella kierrosten aikana.

 

Millä kielellä opastus on mahdollista saada?

Mannerheim-museo tarjoaa opastuksia kuudella eri kielellä; suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Suosittelemme aina etukäteisvarauksen tekemistä, erityisesti, mikäli opastusta toivotaan jollakin kolmesta viimeksi mainitusta kielestä.

 

Onko museo esteetön?

Mannerheim-museoon ei valitettavasti ole esteetöntä pääsyä, koska museotilat on pyritty säilyttämään mahdollisimman autenttisessa asussa. Museon ensimmäinen kerros on saavutettavissa pyörätuolilla (ei sähköpyörätuolilla) avustajan tukemana. Toiseen kerrokseen johtaa ainoastaan portaat, joissa kulkeminen vaatii vähintään kohtuullista liikuntakykyä. Näkörajoitteisia voimme palvella erityisopastuksin tilauksesta, ja viittomakielen tulkin on mahdollista osallistua opastukselle avustettavansa mukana. Museon amanuenssi Toni Piipponen antaa tarvittaessa lisätietoja.

 

Onko Mannerheim-museossa museokauppa?

Museosta löytyy pieni myyntipiste, jonka valikoimiin kuuluu muun muassa ajankohtaista Mannerheim-kirjallisuutta useilla kielillä, postikortteja sekä erilaisia lahjatavaroita. Museo ei toistaiseksi ylläpidä verkkokauppaa eikä toimita tuotteita postitse. Myyntipiste on avoinna museon aukioloaikoina.

 

TIETOPALVELUT

 

Olen tekemässä Mannerheim-aiheista julkaisua mediaan, ja tarvitsen lisätietoa ja kuvamateriaalia. Kuinka menettelen?

Mannerheim-museon kuva- ja tietopalveluista löydät tietoa kotisivujen kuva- ja tietopalvelu -osiosta. Haastattelupyynnöt voi osoittaa suoraan museonjohtajalle. Pyrimme vastaamaan tietopalvelupyyntöihin 1-2 viikon kuluessa, riippuen pyynnön laajuudesta.

 

Teen Mannerheim-aiheista tutkimusta. Onko museon kokoelmia mahdollista päästä tutkimaan tarkemmin?

Mannerheim-museo pyrkii mahdollistamaan kokoelmien hyödyntämisen tutkimuksen teossa. Kokoelmien luetteloinnin keskeneräisyyden vuoksi kaikkia tutkimuspyyntöjä ei voida kuitenkaan toistaiseksi toteuttaa. Halutessasi tietoa museon kokoelmista, ja mahdollisesta aineistojen äärelle pääsystä, ota yhteys museon tutkijaan Liisa Oikariin.

Huomioithan, että valtaosa Gustaf Mannerheimin yksityisarkistosta sijaitsee Kansallisarkistossa. Aineiston tutkimusluvan myöntää harkinnanvaraisesti valtionarkistonhoitaja Mannerheim-säätiön edustajaa kuultuaan. Myös Kansallisarkistossa olevasta aineistosta voit kysyä tarkempia tietoja museolta.

 

Työryhmämme haluaisi kuvata mainoksen/insertin/ohjelman museolla, onko se mahdollista?

Museo ei lähtökohtaisesti anna kuvauslupaa muihin kuin omiin tuotantoihinsa. Poikkeuslupia myöntää museonjohtaja.

 

Yhdistyksemme/Seuramme/Ryhmämme haluaisi järjestää museossa tapahtuman. Kuinka menettelen?

Museotilat on lähtökohtaisesti ensi sijassa varattu museon ja Mannerheim-säätiön omiin tilaisuuksiin. Ulkopuolisten tahojen yksityistilaisuuksia voidaan aikataulujen salliessa järjestää museonjohtajan harkinnan mukaan. Museo voi asettaa tällaisille tilaisuuksille rajoituksia ottaen huomioon tilojen ja kokoelmien luonteen. Käytännön järjestelyt hoidetaan tiiviissä yhteistyössä museon amanuenssin kanssa.

 

Etsimme rahoittajia/yhteistyökumppaneita Mannerheim-aiheiselle projektillemme. Miten menettelen?

Mannerheim-museo ei rahoita muiden tahojen tuottamia hankkeita. Yhteistyöehdotuksia voi tehdä, mikäli kytkös Mannerheimin henkilöön on vahva. Museo kuitenkin kuulee mielellään meneillään olevista projekteista.

 

KOKOELMAT

 

Minulla on postikortti, jossa on Mannerheimin kuva. Onko museo halukas liittämään sen kokoelmiinsa?

Mannerheim-museon kokoelmat koostuvat lähtökohtaisesti Gustaf Mannerheimin Kaivopuiston kotiin kuuluneesta Mannerheimin henkilökohtaisesti omistamasta esineistöstä ja arkistoaineistosta. Museo ei kartuta kokoelmiaan Mannerheim memorabilialla tai Mannerheim-aiheisella aineistolla.

 

Minulla on Mannerheimin itsekirjoittama postikortti/kirje/muistiinpano tai Mannerheimin aikoinaan omistama esine. Onko museo halukas liittämään sen kokoelmiinsa?

Mannerheim-museon kokoelmia kartutetaan hyvin harkitusti. Museo pitää erityisen tärkeänä aineiston konteksti- ja provenienssitietoja. Mikäli sinulla on hallussasi esine, valokuva tai arkistoaineisto, jolla on vahva yhteys Mannerheimiin ja jonka arvelet kiinnostavan museota, ota yhteys museonjohtajaan. Jokainen mahdollinen lahjoitus käsitellään huolella ja lahjoituksesta tehdään lahjoitustodistus, jossa lahjoitettavan aineiston omistusoikeus siirtyy Mannerheim-museolle.

 

Minulla on Mannerheim-aiheinen valokuva. Onko museo halukas liittämään sen kokoelmiinsa?

Ota yhteys museon infoon (info at mannerheim-museo.fi). Museon henkilökunta tarkistaa löytyykö museon valokuva-arkistosta kyseistä kuvaa. Mikäli kuvaa ei ole museon kokoelmissa ja museo on kuvasta kiinnostunut, valokuvasta tehdään lahjoitussopimus, jossa omistus- ja käyttöoikeus siirtyy Mannerheim-museolle.

 

Minulla on Mannerheimin isovanhemmalleni luovuttama kunniamerkki/ansiomerkki. Olisiko museo halukas liittämään sen kokoelmiinsa?

Mannerheim-museon kokoelmat koostuvat lähtökohtaisesti Gustaf Mannerheimin Kaivopuiston kotiin kuuluneesta Mannerheimin henkilökohtaisesti omistamasta esineistöstä ja arkistoaineistosta. Isovanhemmallenne tai muulle sukulaisellenne lahjoitettu kunniamerkki sisältää varmasti tunnearvoa, ja kunniamerkistä onkin täten enemmän iloa, kun se säilytetään perheen ja suvun omistuksessa.

 

Minulla on Mannerheim-aiheinen mitali/veistos/maalaus/muu esine tai arkistoaineisto. Mikä on sen rahallinen arvo? 

Mannerheim-museo noudattaa museoalan eettisiä ohjeistuksia eikä anna hinta-arvioita. Mahdollista lisätietoa esineestä museo voi toki tarjota. Arvomääritelmän suhteen kannattaa kääntyä huutokauppojen puoleen.