Mannerheim-museo on historiallinen kotimuseo. Museorakennus, Mannerheimin entinen yksityiskoti Kaivopuiston laitamilla, on kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus, jonka suurin arvo kytkeytyy talon asukkaaseen, historialliseen henkilöön, Gustaf Mannerheimiin. Rakennus on yksi Helsingin vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Museorakennus interiööreineen ja kokoelmineen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden.  

 

Mannerheim-museon kokoelmat koostuvat Gustaf Mannerheimin henkilökohtaiseen omistukseen kuuluneesta irtaimistosta sekä Mannerheimin elämän aikana karttuneesta biografisesta arkistomateriaalista. Museokokoelmiin kuuluvat kulttuurihistoriallinen kokoelma, arkisto ja valokuvakokoelma sekä Mannerheimin kotikirjasto. Näiden lisäksi museokokonaisuuteen kuuluu museorakennus. 

 

Kotimuseoon ja museon kokoelmiin pääsee tutustumaan opastetulla museokäynnillä. Lisäksi kokoelmien saavutettavuutta pyritään parantamaan saattamalla digitoituja aineistoja säännöllisesti verkkoon. Museota ja kokoelmia voi tarkastella itsenäisesti virtuaalikierroksen avulla, ja lisätietoa kokoelmista tarjotaan esimerkiksi museon youtube-kanavan videoiden sekä sosiaalisen median kautta. 

 

Mannerheim-museon museokokoelmaa ylläpidetään ja hoidetaan ammatillisten laatuvaatimusten mukaisesti. Mannerheim-museon kokoelmatoiminnan periaatteet on määritelty ja linjattu museon kokoelmapolitiikassa.