RGB Kuvan voima FINAL

KUVAN VOIMA

 
Mannerheim-museon vaihtuva näyttely  
28.1. - 31.12.2022 

Valokuvalla voi olla valtava vaikutusvalta. Miten Gustaf Mannerheim tyypillisesti esiintyy valokuvissa?  Tai millä tavoin emme ole häntä tottuneet kuvissa näkemään? Millainen kuvaaja hän itse oli? Mannerheim-museon uusi erikoisnäyttely Kuvan voima tarkastelee Gustaf Mannerheimiin liittyvää kuvakerrontaa.

Näyttely havainnollistaa, miten vakiintunutta Mannerheimiin liittyvä kuvallinen ilmaisu edelleen on, ja kuinka vähän oikeastaan tunnemmekaan vaihtoehtoista kuvastoa. Vuosikymmenten aikana valokuvien kautta tietyntyyppiseksi luotu historian henkilö Mannerheim on monessa mielessä jälkipolvien tuottama konstruktio. Esitystapa on suuresti vaikuttanut katsojan mielikuviin kuvien kohteesta. 

Kuvilla on rakennettu ja pidetty yllä myös merkkihenkilökulttuuria. On valittu edustavimpia otoksia ja sensuroitu vähemmän onnistuneita. On muokattu, rajattu, valittu kuvakulmia vahvistamaan haluttua viestiä. Näyttely jatkaa edellisen Illustres-näyttelymme tavoin merkittävyyden ja julkikuvan teemoista, ja kutsuu keskustelemaan valokuvien välittämistä monitasoisista mielikuvista. 

Valtiollisena keulakuvana esiintyvä Suomen Marsalkka on edelleen useimmille tuttu, mutta millainen Mannerheim oli näyttämön ulkopuolella? Ei liene sattumaa, että jälkimaailma tyypillisesti tuntee tietynlaisen Mannerheimin. Kuvan voima -näyttely avaa yksityisen ja julkisen suhdetta Mannerheimin elinaikana ja pohtii sitä myös nykypäivään verrattuna. Samalla se korostaa valokuvan erityistä lähdearvoa: kuvan keinoin jaettuun muistiimme on siirtynyt paljon sellaista, jota teksti ei olisi kyennyt tallentamaan, ja jonka valokuva puolestaan pystyy välittämään ainutlaatuisin keinoin.

Erikoisopastuskuva vaaka
Erikoisopastukset syksy

VERKKONÄYTTELY