27.1.2017 AVAA UUSI NÄYTTELY!

ENTOURAGES.

GUSTAF MANNERHEIMIN ELÄMÄ JA VERKOSTOT 1867-1951

thumbnail MM juliste web

Kuten tunnettua, ylettyi Gustaf Mannerheimin toiminta ja verkostot moniaalle suomalaisen yhteiskunnan historiassa. Tässä näyttelyssä Mannerheimin pitkä elämäntarina uudelleenkerrotaan hänen sosiaalisten suhteittensa kautta. Hänet ympäröidään erilaisilla seurueilla ja saattueilla, seuraajilla ja sielunveljillä. Pääideaksi muodostuu se tosiasia, ettei kukaan, edes kansakunnan kaapin päälle nostettu johtaja, toimi yksin ilman tärkeitä ihmiskontakteja ja laajempien kansanryhmien tukea ja kiinnostusta. Marskia ei siis olisi ilman häntä tukenutta sukuverkostoa, häntä piirittäneitä taiteilijoita, ”hyviä veljiä”, otollisia ajankohtia, uskollisia ystäviä, todellisia tuloksia, symbolisia syntymäpäiviä - eikä myöskään ilman vastustajiaan ja kielteistä kuvaa tai häntä yhä edelleen ympäröivää myyttistä usvaa.

Samalla Suomen valtion rakentamisen toiminnallisten ulottuvuuksien kautta päädytään aina Mannerheimin keskeiseen rooliin. Katse takapeiliin Venäjälle on välttämätön, ja askel Eurooppaan on helppo luoda.

Tietynlaiset dikotomiat ja liikkeelläolo leimaavat Mannerheimin elämää – mies oli aina tulossa tai menossa, vaihtelunhaluinen ja hahmoltaan muuttumassa. Rauhaton sotilas oli yksinäinen joukkojen mies mutta myös sosiaalinen erakko, jonka kaikkialla vaikuttava läsnäolo ei jäänyt huomaamatta. Eteemme avautuu herkullinen kaleidoskooppi: Gustaf Mannerheim oli seuramies, rivimies, suurmies, sukumies, ratsumies, vihattu mies…

Mannerheim-museon juhlanäyttely haastaa yleisemminkin pohtimaan yksilön ja joukkojen psykologian suhdetta. Lähdemateriaali on tällä kertaa suureksi osaksi talon omaa aineistoa – tuloksena on mosaiikki Marsalkan säilyneistä vaatteista, esineistä, kuva-arkiston kulumattomimmista aarteista sekä lahjoista. Näyttelykierroksen voi tehdä kahdensuuntaisesti, uran vaiheista sosiaalisiin suhteisiin, tai eri yhteyksistä tavatusta Mannerheimista paluuhun perusasioiden äärelle.

Näyttelyn ovat kuratoineet museon kuraattori FT Kristina Ranki, museon oppaat FM Marja Englund, FM Wilhelm Brummer, FM Alex Kransman ja päämuseomestari Toni Piipponen. Se on esillä koko vuoden 2017. Juhlavuoden muu ohjelma on näyttelyn teemojen syvennystä.

UKRAINAN PRESIDENTTI PETRO POROŠENKON JA ROUVA MARYNA POROŠENKON VIERAILU 24.1.2017

MMMF4553

MMMF4637

MMMF4652

MMMF4669

MUSEO TÄYTTÄÄ 3.11.2016 KUNNIAKKAAT 65 VUOTTA!

Viikonloppuna 4.-6.11 museolla erityisohjelmaa, yllätyksiä yms.

65-vuotiaat eli vuonna 1951 syntyneet pääsevät ilmaiseksi sisään!

MUSEON JOHTAJIEN MUISTELMIA

Museon kävijämäärät ovat nousseet, kiitos vierailemme sekä osaaville oppaillemme!

Tässä hiukan tilastoa:

​Vuosi 2012                                      ​7871 kävijää