Kommande program

MANNERHEIM: KORSET OCH IKONEN. Kyrkan, religioner och evigheten

är Mannerheim-museets höstutställning, som öppnar för allmänheten från och med den 7 september 2018 i Brunnsparkens hemmuseum.

Gustaf Mannerheim hade jämte sin militära karriär en viktig roll i att forma det självständiga Finlands statliga ritualer och därmed också bygga upp förhållandet mellan kyrkan och armén. Han påverkade försvarsmaktens kyrkliga arbete bl.a. i skapandet av en fältbiskopstjänst. I bakgrunden fanns kejsartidens symboler och traditioner. Hem, tro och fosterland förenades i de inhemska dagordnarna.

I hans eget liv verkade kristendomen och försynen som ledstjärnor för de många uppgifter och vida verksamhetsfält han hade. Själv var Gustaf Mannerheim luteran men han gifte sig med en ortodox, dottern Sophy blev ortodox och dottern Anastasie en katolsk nunna. Runtom i världen mötte Mannerheim andra trosföreställningar och religioner och intresserade sig för dem. En religiös tolerans och nyfikenhet kännetecknar Mannerheims kultursyn. Själv hade Marskalken till slut många fadderbarn från olika kyrkor. Utställningen tangerar också Mannerheim själv som en nationell ikon  - och söker svar på Marskalkens tankar om liv, död och högre makter.

Utställningsarbetsgruppen består av museets personal, kurator Kristina Ranki, Toni Piipponen och Wilhelm Brummer, museichef Miia-Leena Tiili från Museo Militaria i Tavastehus samt fältbiskop, docent Pekka Särkiö.

MARSKALKENS FAVORITMAT? Vorschmack!

Kom och smaka själv - Lördagen och söndagen 13.-14.5. kl 11-16 kan man först besöka museet och sedan avnjuta en portion Vorschmack... Eller tvärtom. Välkommen!

Vorschmack-Pop-Up-Mannerheim-Press.docx

Mannerheim-museets jubileumsutställning

ENTOURAGES. GUSTAF MANNERHEIM, LIV OCH NÄTVERK 1867-1951

öppnar fredagen den 27.1.2017 kl 11.00! Välkommen!