Tulevaa ohjelmaa

 

RISTI JA IKONI:

Salonki aiheesta Mannerheim ja uskonto

 

Mannerheim-museossa maanantaina 10.12.2018 klo 17

 

*Tervetuliaissanat ja johdatus Risti ja ikoni -näyttelyyn: Kuraattori Kristina Ranki

*Alustajat:

Kenttäpiispa Pekka Särkiö:

Kirkko ja puolustusvoimat Suomessa

Dosentti Ville Jalovaara:

Presidentit ja kirkko - Mannerheim ja muut valtionpäämiehet

* Keskustelua ja näyttelykierros

 

Ilmoittautuminen 7.12. mennessä info@mannerheim-museo.fi

Paikkoja rajoitetusti. Sisäänpääsymaksu 12 euroa. Tervetuloa!

Gustaf Mannerheimilla oli mittavan sotilasuran ohella osansa itsenäisen Suomen kirkon ja armeijan suhteen rakentamisessa. Hän vaikutti puolustusvoimien kirkolliseen työhön mm. kenttäpiispan viran perustamisessa. Taustalla vaikuttivat keisariajan symbolit ja rituaalit. Koti, uskonto ja isänmaa yhdistyivät kotimaisissa päiväkäskyissä. Hänen omassa elämässään kristinusko ja Kaitselmus toimivat johtotähtinä moninaisten tehtävien ja laajan toiminnan taustalla. Maailmalla hän kohtasi muita uskontoja ja uskomuksia ja kiinnostui niistä syvällisesti. Näyttely sivuaa myös Mannerheimin itsensä kohtaamaa idolisointia ja korkeaa symboliarvoa, ja pohtii Marsalkan ajatuksia elämästä, kuolemasta ja korkeimmista voimista.

 

***

MANNERHEIM: RISTI JA IKONI. Kirkko, uskonnot ja tuonpuoleinen

 

on Mannerheim-museon syysnäyttely, joka on avoinna yleisölle 7.9.2018 lähtien Kaivopuiston kotitalossa.

Gustaf Mannerheimilla oli mittavan sotilasuran ohella osansa itsenäisen Suomen kirkon ja armeijan suhteen rakentamisessa. Hän vaikutti puolustusvoimien kirkolliseen työhön mm. kenttäpiispan viran perustamisessa. Taustalla vaikuttivat keisariajan symbolit ja rituaalit. Koti, uskonto ja isänmaa yhdistyvät kotimaisissa päiväkäskyissä.

Hänen omassa elämässään kristinusko ja kaitselmus toimivat johtotähtinä moninaisten tehtävien ja laajan toiminnan taustalla. Itse luterilaisena hän oli naimisissa ortodoksin kanssa. Hänen tyttärensä Sophy oli ortodoksi ja Anastasie-tyttärestä tuli katolilainen nunna. Maailmalla hän kohtasi muita uskoja ja uskomuksia ja kiinnostui niistä syvällisesti. Uskonnollinen suvaitsevaisuus leimaa Mannerheimin kulttuurinäkemyksiä. Itsellään Marsalkalla oli lopulta monia kummilapsia eri uskontokunnista. Näyttely sivuaa myös Mannerheimin itsensä kohtaamaa idolisointia ja korkeaa symboliarvoa, ja pohtii Marsalkan ajatuksia elämästä, kuolemasta ja korkeimmista voimista.

Näyttelyn työryhmään kuuluvat museon henkilökunnan lisäksi kenttäpiispa, dosentti Pekka Särkiö sekä museonjohtaja Miia-Leena Tiili Hämeenlinnan Museo Militariasta.

 

 ***

Mannerheim-museo järjestää historiaseminaarin aiheesta

MANNERHEIM 1918

 

Kansallissalissa (Aleksanterinkatu 44) perjantaina 18.5.2018 klo 9.30-11.30

Seminaarissa historiantutkijat avaavat Mannerheimin vaiheita vaiherikkaana vuotena 1918 ja keskustelevat "vaikeasta historiasta".

Esiintyjät:

FT Sakari Siltala, Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen, Prof. Louis Clerc, Toni Piipponen.

Paneelikeskustelu (pj. Kaius Niemi, HS): FT Kati Katajisto, dos. Samu Nyström, Dos. Minna Sarantola-Weiss, dos. Tuomas Tepora.

 

Tilaisuuteen on rajattu määrä paikkoja. Ilmoittautumiset: ville.vuorensola@mannerheim-museo.fi  viimeistään 20.4.2018.

 

 ***

MUSIIKKI-ILTAMIA TULOSSA!

PuKama r.y. yhteistyössä Mannerheim-museon kanssa tarjoaa oivallisen mahdollisuuden nauttia klassisesta musiikista Mannerheimin kodissa!

Mannerheim-museossa on kahtena peräkkäisenä iltana, 26.9.  ja 27.9. musiikillinen luentoilta jossa Minna Pensola ja Antti Tikkanen sekä pianisti Marko Hilpon musisoinnin siivittämänä käydään Marskin elämäntaivalta läpi. Puhujana tilaisuudessa on itseoikeutetusti musiikkitieteilijä, semiootikko ja Marskin ehkä innokkain tuntija, professori Eero Tarasti!

Tilaa on hyvin rajallisesti per ilta, kannattaa siis varata paikka ajoissa os. info@pukama.fi. Lipun hinta 35€ sisältää myös mahdollisuuden museokierrokseen kuraattorin johdolla ohjelman päätyttyä.

Tiesittekö muuten että Mannerheim sai vuosikaudet kuulla valtavat määrät klassista musiikkia Pietarissa Chevalier-kaartin suureellisen tyylin illallisilla ja että hän yritti vastaavasti sivistää kollegoitaan Suomessa - heikolla menestyksellä…

 26. ja 27.9. klo 19.00

Liput 35€

Varaukset: info@pukama.fi    (Huom! ei puhelimella eikä sähköpostitse museon kautta!)

 

***

JUHLAVUOSI - GUSTAF MANNERHEIM 150 VUOTTA - 2017

MANNERHEIM-MUSEON JUHLANÄYTTELY

Entourages. Gustaf Mannerheimin elämä ja verkostot 1867-1951