Tulevaa ohjelmaa

MANNERHEIM: RISTI JA IKONI. Kirkko, uskonnot ja tuonpuoleinen

on Mannerheim-museon syysnäyttely, joka on avoinna yleisölle 7.9.2018 lähtien Kaivopuiston kotitalossa.

Gustaf Mannerheimilla oli mittavan sotilasuran ohella osansa itsenäisen Suomen kirkon ja armeijan suhteen rakentamisessa. Hän vaikutti puolustusvoimien kirkolliseen työhön mm. kenttäpiispan viran perustamisessa. Taustalla vaikuttivat keisariajan symbolit ja rituaalit. Koti, uskonto ja isänmaa yhdistyvät kotimaisissa päiväkäskyissä.

Hänen omassa elämässään kristinusko ja kaitselmus toimivat johtotähtinä moninaisten tehtävien ja laajan toiminnan taustalla. Itse luterilaisena hän oli naimisissa ortodoksin kanssa. Hänen tyttärensä Sophy oli ortodoksi ja Anastasie-tyttärestä tuli katolilainen nunna. Maailmalla hän kohtasi muita uskoja ja uskomuksia ja kiinnostui niistä syvällisesti. Uskonnollinen suvaitsevaisuus leimaa Mannerheimin kulttuurinäkemyksiä. Itsellään Marsalkalla oli lopulta monia kummilapsia eri uskontokunnista. Näyttely sivuaa myös Mannerheimin itsensä kohtaamaa idolisointia ja korkeaa symboliarvoa, ja pohtii Marsalkan ajatuksia elämästä, kuolemasta ja korkeimmista voimista.

Näyttelyn työryhmään kuuluvat museon henkilökunnan lisäksi kenttäpiispa, dosentti Pekka Särkiö sekä museonjohtaja Miia-Leena Tiili Hämeenlinnan Museo Militariasta.

Mannerheim-museo järjestää historiaseminaarin aiheesta

MANNERHEIM 1918

Kansallissalissa (Aleksanterinkatu 44) perjantaina 18.5.2018 klo 9.30-11.30

Seminaarissa historiantutkijat avaavat Mannerheimin vaiheita vaiherikkaana vuotena 1918 ja keskustelevat "vaikeasta historiasta".

Esiintyjät:

FT Sakari Siltala, Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen, Prof. Louis Clerc, Toni Piipponen.

Paneelikeskustelu (pj. Kaius Niemi, HS): FT Kati Katajisto, dos. Samu Nyström, Dos. Minna Sarantola-Weiss, dos. Tuomas Tepora.

Tilaisuuteen on rajattu määrä paikkoja. Ilmoittautumiset: ville.vuorensola@mannerheim-museo.fi  viimeistään 20.4.2018.

MUSIIKKI-ILTAMIA TULOSSA!

PuKama r.y. yhteistyössä Mannerheim-museon kanssa tarjoaa oivallisen mahdollisuuden nauttia klassisesta musiikista Mannerheimin kodissa!

Mannerheim-museossa on kahtena peräkkäisenä iltana, 26.9.  ja 27.9. musiikillinen luentoilta jossa Minna Pensola ja Antti Tikkanen sekä pianisti Marko Hilpon musisoinnin siivittämänä käydään Marskin elämäntaivalta läpi. Puhujana tilaisuudessa on itseoikeutetusti musiikkitieteilijä, semiootikko ja Marskin ehkä innokkain tuntija, professori Eero Tarasti!

Tilaa on hyvin rajallisesti per ilta, kannattaa siis varata paikka ajoissa os. info@pukama.fi. Lipun hinta 35€ sisältää myös mahdollisuuden museokierrokseen kuraattorin johdolla ohjelman päätyttyä.

Tiesittekö muuten että Mannerheim sai vuosikaudet kuulla valtavat määrät klassista musiikkia Pietarissa Chevalier-kaartin suureellisen tyylin illallisilla ja että hän yritti vastaavasti sivistää kollegoitaan Suomessa - heikolla menestyksellä…

26. ja 27.9. klo 19.00

Liput 35€

Varaukset: info@pukama.fi    (Huom! ei puhelimella eikä sähköpostitse museon kautta!)

JUHLAVUOSI - GUSTAF MANNERHEIM 150 VUOTTA - 2017

MANNERHEIM-MUSEON JUHLANÄYTTELY